IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС остават далеч в позициите за таван на цената на газа

Остава само седмица до срещата на министрите от блока, на която да се направи опит за сделка

19:16 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз все още са далече от това да постигнат единодушие за тавана на цените на газа, като остава само седмица преди министерската среща, на която да се направи опит за сделка.

Чехия, която е ротационен председател на ЕС в момента, предложи нов компромисен вариант за таван – понижение на прага на цената до 220 евро от 275 евро, предложени от Европейската комисия по-рано миналия месец, става ясно от документи, видени от Bloomberg. Мнозинството държави членки остро разкритикуваха това равнище. В същото време, отделно две групи страни предложиха свои алтернативни решения.

Постигането на сделка за тавана на цените на газа е от ключово значение за приемането на един по-широк пакет от извънредни мерки, включително засилването на общите покупки и ограничаването на волатилността през деня. И макар министрите да са съгласни за това какъв да е форматът на пакета, тяхното финално одобрение бе замразено, за да има време за още преговори за ограничаване цените на газа.

По-рано стана ясно, че Чехия предлага и намаляване на дните, необходими да се активира тавана на цените на газа – до пет дни от близо две седмици, предлагани първоначално. От JPMorgan Chase & Co. посочиха, че за да има някакъв съществен смисъл, таванът трябва да е около 150 евро за мегаватчас или дори по-нисък.

ЕС „пропусна страхотна възможност“ да реагира с таван на цената на газа, коментира въпроса словенския премиер Роберт Голоб по време на среща на лидерите на блока в Тирана. Липсата на единство сред държавите членки и „неадекватното“ предложение на Европейската комисия изпращат „катастрофални послания до пазарите, заради което плащаме по-висока цена за енергоизточници“, коментира той.

Но група държави продължава да предупреждава, че прекалено строгите ограничения в цената могат да застрашат газовите доставки за блока.

„Вече казах, че не може да имаме таван, който е прекалено нисък; в противен случай не можем да имаме доставки“, каза френският президент Еманюел Макрон отново в Тирана. „Трябва да има механизъм на таван, който да предотвратява пикове“, уточни той.

От своя страна, Нидерландия се включва със свое предложение в спора за таван на цената на газа в ЕС, съобщи по-рано Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Идеята на правителството на Марк Рюте е механизмът да се отнася само за купувачи, които са държавни компании, каквато е и българската "Булгаргаз", както и за компании, които по закон са длъжни да поддържат газови резерви.

В документа на нидерландското правителство се отбелязва, че именно държавните компании и задължените да запълват газохранилищата са допринесли за рязкото повишаване на цените през летните месеци.

Ройтерс припомня, че заради високата цена на природния газ много европейски правителства, включително и нидерландското, бяха принудени да субсидират покупката на природен газ, който да бъде нагнетен в газохранилищата. На Германия ѝ се наложи да национализира два от доставчиците - Uniper и Sefe. Мярката за ценови таван, предлагана от Нидерландия, ще се отрази още и на доставчиците на газ в Полша, Австрия и Италия, в които държавата има участие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още